Historik Tillbaka

 

Det hela började på min arbetsplats Mölndals Museum, jag Sven-Åke Svensson Sören Larsson och Stefan Magnusson började att träffas och spela Nyckelharpa 1986 för skojs skull.

Rycktet spreds snabbt och snart var vi ett 10-tal nyckelharps-spelmän, vi började att få spelningar, och så ordnade vi nybörjarkurser i att spela på nyckelharpa och förökade oss så vi nästan fick lugna ner oss, vi förstod i alla fall att det fanns ett behov av ett särskilt Spelmanslag för Nyckelharpor i regionen

Namnet Lommebôs, det var egentligen min fader Gustaf Svensson som kom på det en gång, det var 1987 när vi skulle spela för Göteborgsvarvet, och så ringde det från Göteborgsposten och undrade va vi hette, då var det bara nåt som farsan hade precis sagt som jag slängde ur mig, sedan har det inte gått att ändra på det. 1987 räknar vi att Lommebôs startade.

Sedan dess har det hänt mycket allt från det att vi träffade på Hirtshals Spelmanslaug i Vänersborg 1989 till att det har utvecklat sig till en Nordisk Spelmansfestival med vänner från Scotland, Finland, Norge, Danmark, Sverige.

Spelmansstämma i Rosenhagen i Mölnlycke

Göteborgsvarvet 1988

Vi lånade en gammal Brandbil och åkte till Hirtshals i Danmark

Årets Jungfrutur med Ångbåten 1998

Scotland 1996

Spelmansfestival i Ålborg Danmark 2006

Spelmansstämma i Abborträsk 2013

Spelmansfestival i Lista i Norge 2002